Філія ПАТ «НСТУ» «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»
Автор сюжету:
Анна Комар
Анна Комар

«Не їсти» один одного – головне правило Великого посту

«Не їсти» один одного – головне правило Великого посту

40 днів напередодні Великодня – період  Великого посту. У християн східного обряду він починається  в понеділок, 27 лютого. З цього дня віруючі  традиційно утримуються від звичних у повсякденності продуктів та недобрих думок і вчинків.  Далі по темі наші журналісти.

Анна Комар, журналіст: Великий піст – підготовка до головного свята християн Великодня. Це період для очищення як душі, так і тіла. Ті, хто тримають піст, розповідають: одне неможливе без іншого. Адже тілесне утримання необхідне для духовного росту.

Постувати – корисно для здоров’я, вважає парафіянин із 20-річним стажем Володимир. Чоловік пояснює: утримання від їжі необхідне, але головне у ці дні – не ображати один одного.

Володимир Гапон, полтавець: Щоб ти не обідив людину – це перш за все. Це стримання емоцій, збереження себе від усякого гріха. Треба старатись, бо, хочеш не хочеш, а грішиш.

Тримати піст важко, каже Володимир. Потрібно зберігати внутрішній спокій та ні з ким не сваритися, а вдається це не завжди, додає чоловік.

Володимир Гапон, полтавець: Піст – не для того, щоб поїв, не поїв, випив – і пішов, і все, ти піст уже виконав. Ні. У тебе на душі повинно бути тепло, світлий розум.  Ну і відповідно відноситися до ближнього свого відноситися так же.

Пенсіонерка Наталія  віруюча, але посту ніколи не дотримувалася. Жінка говорить: значення цього переоцінюють.

Наталія, полтавка: Я не вважаю, що піст є таким вже головним у вірі людини, у визначенні до віри приналежності. Я не думаю, що великий гріх – вживати якусь їжу, яку людина потребує або полюбляє.

Парафіян та тих, хто постує, щороку в країні більшає, говорить архієпископ Полтавський та Кременчуцький владика Федір. І пояснює: пов’язано це з духовним відродженням, яке поступово охоплює Україну.

Федір, архієпископ Полтавський та Кременчуцький УПЦ КП: Люди починають все-таки приходити до храму. Спочатку просто традиційно, наприклад, посвятити паску чи воду. Потім починають приходити протягом дня, поставити свічку, помолитися, ну а наступний вже крок – починають ходити на Богослужіння.

Обмежувати себе в харчуванні корисно лише абсолютно здоровим людям, говорить гастроентеролог з багаторічним стажем Валентина Петренко.

Валентина Петренко, завідувачка гастроентерологічним центром Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М. Скліфософського: Ограничивать употребление белков: мяса, яиц, молочных продуктов нежелательно больным людям, особенно людям, страдающим заболеваниями желудочно-кишечного тракта, а особенно, язвенной болезнью.

Різноманітні каші, фрукти та овочі повинні бути основними продуктами харчування незалежно від посту, говорить Валентина Петренко. Білки ж тваринного походження – молоко, м'ясо та яйця – мають складати не більше третини раціону. Анна Комар і Павло Бардиш, Полтавські телевізійні новини.