Філія ПАТ «НСТУ» «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»

У Полтаві подешевшало сало

У Полтаві подешевшало сало

Ціна на сало перед  новорічними святами в Полтаві впала.  Чи став цей продукт доступніший містянам, розпитували у них мої колеги.

Зінаїда Олексіївна, продавчиня: Спиночка, можна попробувати, спиночка найдобріша

Продавчиня Зінаїда ділиться секретами купівлі якісного сала. Каже, хоч ціна на нього впала, біля прилавків не людно.

Зінаїда Олексіївна, продавчиня: Нічого не дорожчало, а навпаки подешевшало перед празником - чим тонше, тим дешевше.

На центральному  ринку сало можна придбати від п’ятдесяти  до вісімдесяти гривень за кілограм . Ці полтавці кажуть:  для них така вартість зависока.  

Голос: Я товстого не люблю, а що дешево тепер. 

Голос: Купуємо, так пенсія мала

Голос: Не часто, купую, беру щоковину, щоб там і сальце і м’ясце було

Цього року  ціна на сало в Україні піднялася майже на 70%. В області дефіциту продукту  нема, говорить головний аграрій області, але вартість також  зросла.  Одна з причин  -  скорочення поголів'я свиней.

Сергій Фролов, директор департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА: Зменшилося на 60 тис.  Головна причина АЧС. Паралельно з тим, що знищували й інфікованих свиней позбувалися їх і малі підприємства.

Щоб виростити свиню в промислових умовах, потрібно півроку, домашню тварину ж треба годувати рік. Впливає і якість кормів.

Геннадій Пікуль, начальник ГУ Держпродспоживслужби у Полтавській області:  На промисловості свої технології. За 8 місяців свиня. Але це не та продукція, яка пахне соломою. А домашнє да,вартість зерна велика.

Серед регіонів України за чисельністю поголів’я свиней Полтавщина входить до першої п’ятірки.