Філія ПАТ «НСТУ» «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»
Автор сюжету:
Ірина Соляник
Ірина Соляник

Сьогодні з обіду полтавці освячують великодні кошики

Сьогодні з обіду полтавці освячують великодні кошики

На службу з нагоди свята Благовіщення прийшла пані Ольга. Заодно вирішила освятити великодній кошик у Велику суботу, адже цьогоріч два свята співпали. Жінка розповідає: через проблеми зі здоров’ям не може вистояти на пасхальній службі. Крашанки, ковбаса та обов’язково власноруч випечені паски – основа її великоднього кошика. Паски печемо, тоді більше відчувається свято. Скрізь пахне. Ми так звикли з дитинства. Коли батьки вдома пекли паски. Я в цьому році зрізала троянди, самшит і поклала теж, щоб красиво було.

Догми, що саме класти до великоднього кошика, не існує, розповідає владика Федір. Люди приносять святкову їжу, якою збираються розговітися.продовжує архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір: Тобто отримуємо право вживати вже непісну їжу. І оцю першу їжу християни з древності споживали з благословення. Тому її освячували, благословляли. І ця традиція збереглася у нашого народу. Тому все, що люди споживають, все можна зрештою класти в кошик.

Не радить владика брати до церкви алкогольні напої, окрім вина. Також освячувати разом із їжею ікони чи натільні хрести. Традиційно, продовжує владика Федір, головними атрибутами великоднього набору вважають паску та крашанки чи писанки. Хліб символізує життя, фарбовані або розписані яйця – воскресіння. У кошику пані Наталії ще сало, ковбаса,  пшоно. Жінка постує і знає: їсти це можна від завтра. Сьогодні я тільки посвятила. А завтра будемо починати їсти скоромну їжу.  – Чого сьогодні вдень прийшли святити? – Я й на ніч прийду на вечірню службу. Просто, щоб тоді було легше.

Сьогодні у Свято-Успенському соборі освячуватимуть кошики до десятої вечора. Опівночі розпочнеться пасхальна служба. Зранку після її завершення продовжать окроплювати водою великодні набори.