Філія ПАТ «НСТУ» «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»
Автор сюжету:
Ольга Гриненко
Ольга Гриненко

У Полтаві 20-річний студент вирощує органічну городину на своєму подвір’ї

У Полтаві 20-річний студент вирощує органічну городину на своєму подвір’ї

Ігор Поляков показує теплицю в якій вирощує органічну городину. У ній - овочі для власного вжитку. «У літній період вирощується томат, огірок, зелень – петрушка. Баклажани та огірки. Точніше не баклажани, а сині» «У теплиці вже шість років» «не використовую жодні хімічні засоби захисту рослин та мінеральні добрива. Тобто, тут функціонує земля так як вона функціонує у живій природі», говорить Ігор Поляков

Ігор каже: створити бізнес із вирощування органічної городини - дорого.  «Щоб вийти на рівень Європи, сертифікат європейський органічний коштує близько п’яти тисяч євро. Тобто, не кожне господарство має змогу таке зробити» 

За словами викладача аграрної академії Сергія Тараненка: органічне вирощування позитивно впливає на стан ґрунту.  «Не використовуємо ніяких засобів захисту рослин – це пестицидів. Ніяких речовин хімічного походження»  «Пестицидне навантаження – це основна проблема не лише в Україні, а й у світі.», розповідає Сергій Тараненко, викладач аграрної академії

Фермер Сергій Карпенко вирощує кукурудзу та сою. Чоловік каже: органічне землеробство дає менше врожаю. «Врожай можна не продати у два рази дорожче як органічний. Фермер може продати його як звичайний. А це економіка: треба заплатити тим же пайовикам» «В Україні немає налагодженого механізму експорту. Тобто закордонні країни мають бути впевнені, що це відповідальне господарство. Й продукція дійсно корисна  й сертифікована» 

Близько двадцяти тисяч гектар землі використовують на Полтавщині для виробництва органічної продукції. «Це півтори відсотки до сільськогосподарських угідь. Якщо це порівняти з Україною, то по всій країні це лише один відсоток», каже Олег Палій, заступник директора обласного департаменту агропромислового розвитку

Всього в області 23 підприємства з органічного виробництва.