Філія НТКУ «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»

Який цукор солодший: полтавський чи бразильський?

Який цукор солодший: полтавський чи бразильський?

Двадцять дев’ять тисяч гектарів цукрових буряків посіяли цієї весни на Полтавщині. Це суттєво менше, ніж, скажімо, ще десятиліття тому. Чому солодкий корінь нині не в фаворі у сільгоспвиробників, дізнавалися наші кореспонденти Тетяна Городянин та Микола Янко.

Доглядати за посівами буряків – доволі трудомістка праця. Та не роботи ж селяни злякалися? Насправді, причини  глобальніші і банальніші – спрацьовують закони економіки. Зменшення площі під цукровими буряками  пояснюється, як не дивно, перевиробництвом цукру. Навіть цьогоріч на 4-х цукрових заводах  Полтавщини планують виробити 190 тисяч тонн солодкого піску. Потреба області – вдвічі менша.

-  На цукрові заводи вивезено 1,1 млн. тонн коренів. З них 800 тисяч вже перероблено. Цукристість становить 18, 5 %. Цукристість досить висока. Це досягнуто за рахунок того, що в серпні місяці було сухо, сонечко було. І це цукристості додало. Переробку цукрових буряків в цьому виробничому сезоні здійснюють 4 цукрових заводи,- говорить в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Іван Рева.

На Полтавщині ще працюють Глобинський, Новооржицький, Яреськівський та Ланнівський цукрові заводи. Уже третій сезон поспіль не запускають конвеєри Лохвицького і  Кобеляцького. Та й ті підприємства, які витримали випробування часом, потребують модернізації. Український цукор задорогий – через технологічну недосконалість виробництва. А з настанням морозів буряк взагалі  неможливо переробляти.

-  Ми її заготовляємо в великі кагати, морозостійкі. Ми її вкриваємо спеціальним нетканим полотном. Ми працюємо на те, щоб ці буряки у кагатах не підморожувалися. Але ж до моменту того, як настають морози, ми стараємся увесь цей буряк накопичити на бурякопункті,- розповіла заступник директора Яреськівського цукрового заводу Олена Лупєкіна.

Нині для України дешевше купувати цукор із тростини, ніж виробляти власний. Хоча коли 5 років тому в Індії та Бразилії тростина не вродила, ціна на цукор вийшла з-під контролю. І експерти в один голос застерігали: буряків ми вирощуємо недостатньо.