Філія ПАТ «НСТУ» «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»
Обласне радіо

Здорожчання цукру жителі області істотно не відчують

Здорожчання цукру жителі області істотно не відчують

Цьогоріч на Полтавщині планують у два з половиною рази більше виробити цукру, ніж потрібно області. Утім, ціна на  солодкий продукт росте і надалі. У чому причина, - дізнавалася Наталія Золотар.

Нині в області цукор переробляють на чотирьох заводах. Один з них - Яреськівський, що у Шишацькому районі,  - входить до агрофірми імені Довженка. Її генеральний директор Віктор Скочко розповів: цукровий завод наразі працює стабільно і повністю забезпечений сировиною. Солодкого  ж продукту планують виробити так, як і минулого року.

-  Завод розпочав роботу (врізку цукрових буряків) 9 вересня і десь 22-23 грудня заверше переробку цукрових буряків. Переробимо десь в межах 400 тис. тонн і виробимо трошки більше 60 тис. тонн цукру. Це також, як і в минулому році. Цукристість висока. Якщо в минулого року був вищий урожай, то в цьому році цукристість була 18-19%.

Водночас, каже Віктор Скочко, є передумови для того, щоб цукор  дорожчав. Адже нині виростити сировину – недешево.

- На сьогоднішній день, щоб виростить гектар цукру, треба вкласти 40 тисяч грн.  Це при сьогоднішній кредитній політиці  (кредити сьогодні можна взять під 40-50%). При неврегульованому ринку цукру Міністерство і уряд не займаються цією проблематикою, немає планування.

Перший заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Іван Рева називає основною причиню  здорожчання цукру - енергоносії.  Особливо це стосується газу, каже він.                                                                                                      -  Справа в тому, що особливо енергоносії зараз закупляють по досить високій ціні. І це спричиняє високу собівартість. Відповідно, ціна на продукцію в роздрібній торгівлі буде рости, бо закупівельна ціна в оптових покупців звичайно ж є більшою, ніж ми очікували або хотіли б цього.

Але суттєвого здорожчання цукру жителі області не відчують, каже Іван Рева. Адже солодкого продукту на Полтавщині вдосталь.

- Ми зараз отримали вже 181,5 тисячі тонн цукру. Очікуємо більше 200 тисяч тонн цукрової сировини. При потребі 87, 8 для населення області і промисловості області.

Загалом же по Україні  можливий дефіцит солодкого продукту, прогнозує аграрій  Віктор  Скочко. Адже у нашій державі цукру буде на 100 тисяч тонн менше від потреби.