Філія ПАТ «НСТУ» «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»

У Полтаві згадали призабуті пряники-«миколайчики»

У Полтаві згадали призабуті пряники-«миколайчики»

Історія пряників бере свій початок, ще з третього тисячоліття до нашої ери. У Полтаві презентували виставку дерев’яних дощечок пряників «Від ремесла до мистецтва».  Що символізують орнаменти, які матеріали використовують та чим особливі аутентичні «миколайчики»  дізнавались наші журналісти.

Напередодні дня святого Миколая у Полтаві відкрили виставку дощечок для пряників. Матеріали тільки екологічні – дерево липи та груші.У колекції зустрічаються символи трипільської та язичницької культур говорить Володимир Маркар’ян. Кожна лінія – жива.

-Я поставив перед собою задачу – відродити це все. Не так, теоритично, як в нас в музеях це все поховано, де лежить все. Нема ні технологій, нічого ніхто не знає,- говорить майстер-різбляр Володимир Маркар’ян.

За десять років, роботи полтавського майстра стали відомі не лише в Україні.

-Музей святого Миколая, в Америці - у них колекція форм, все, що пов’язано з святим Миколаєм. Вони написали мені листа, я їм зробив. Ще  форма знаходиться в Альбертинськом музеї в Канаді.

Дружина Алла, розповідає, що до різбляного мистецтва приєднується вся сім’я:

-Це перша виставка пряничних  дощечок. Тобто пряничні дошки до цього часу  забута техніка, тобто ніхто не робив. Володя, як кажуть, цей пласт вивчив, дослідив і відродив.

Володимир Вахтангович, співпрацює з київськими та полтавськими підприємствами з виготовлення пряників, тому гості виставки, мали змогу порівняти їх вироби.

-Пряники дуже смачні, я спробувала київський пряник і наш – полтавський. На мою думку полтавський кращий,- зізнається майстер лозоплетіння Катерина Федоренко.

Задоволені і запрошені діти. Учням другої школи подарували авторські пряники та провели майстер- клас.

Пряник «Миколайчик» малечі сподобався, тому пообіцяли приготувати самостійно. Адже тепер знають як.

автор відеосюжету: Ольга Гриненко

автор аудіосюжету: Світлана Фільчак