Філія ПАТ «НСТУ» «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»

Переїдання в Новорічну ніч загрожує гострим панкреатитом

Переїдання в Новорічну ніч загрожує гострим панкреатитом

Смажене, госте та ще й з алкоголем. За новорічну ніч люди намагаються з’їсти всього і побільше. Допоки полтавці обирають святкове меню, медики готують лікарняні палати. Як показує практика, у січні загострюються всі шлункові недуги. Яким має бути безпечне застілля та як вберегти здоров’я після свят, у медиків запитувала Ольга Боцула.

Сало, ковбаси, гостре та солоне – на святковий стіл полтавці купують найбільше. Продавці запевняють: на прилавках все натуральне.

Голос: Квашеная капуста, помидоры, огурцы, перец – все домашнего производства, здесь вырощеное в Коваливке, в селе. Все готовиться с домашних продуктов.

Голос: К новогоднему столу покупают колбаску в основном, конечно, балічки, копчености должні біть на столе.

За кілограм м’яса ви віддасте щонайменше 60, а то й 80 гривень, а захочете кільце домашньої ковбаси ваш гаманець збідніє на 70 гривень. Полтавець Володимир сміється: до цін вже звик. І хоча чоловік стоїть за м’ясним прилавком, проте на Новий рік, каже, обрав суто вегетаріанське меню.

 Володимир: В цьому році переїдання не буде. Все буде в міру – овочі, фрукти.

Допоки люди скуповують харчі до новорічного столу, медики гастроентерологічного відділення обласної лікарні готуються приймати пацієнтів. Кажуть, щороку після новорічних свят палати заповнені ущент. У зоні підвищеного ризику люди, в яких камінці у жовчному та запалена підшлункова.

Валентина  Петренко, завідуюча гастроентерологічним відділенням Полтавської обласної клінічної лікарні імені М.В. Скліфосовського: Острый панкреатит возникает после злоупотребления алкоголя и черезмерно жирной пищи.   Возникают внезапноопояcывающие боли, рвота, диарея, падение давления. Возникает шок, который приводит к тому, что человека приходится госпитализировать в инфекционную больницу.

Відомий полтавський хормейстер Неля Шейко Новий рік зустрічатиме на лікарняному ліжку. Каже, проблеми з підшлунковою залозою має ще зі студентських років. Тому на свята не дозволяє собі нічого зайвого.

Шейко, пацієнтка: Глоточок шампанского в 12 часов выпить. Все остальное – у меня натертая морковь, буряк, картофель. Отдельная пища.

Аби про себе не нагадали давні шлункові хвороби, гастроентерологи рекомендують в новорічну ніч не переїдати та не налягати на жирну їжу.

Петренко: Необходимо, чтобы новогодний стол был  состоящий из большего количества овощей, фруктов, салатов, но салаты должны быть запралены не майонезом, не острыми соусами, а растительными маслами, подкисленные лимонным соком

Не варто, кажуть, зловживати  газованими напоями  та алкоголем.

Петренко: Самая безопасная доза алкоголя для женщин – 60 мл, для мужчин – 150.

А от психологи радять сприймати новорічні свята не як привід наїстися від пуза, а для того, щоб зустрітися з друзями і згадати минулий рік.

Світлана Большева, керівник центру розвитку дитини: Я  рекомендую подумати, які плани ви хочете на наступний рік. Що ви хочете зробити. Напишіть ці плани для себе. Періодично заглядайте в ці записи і намагайтеся втілити їх в життя. Це така ніч, коли варто згадати про найближчих, згадати про неприємні моменти і попросити вибачення.

Від переїдання наступного дня врятують напої з журавлини, шипшини чи узвар та легкі овочеві супи. Кращим способом привести організм до тями після похмілля, за словами  спеціалістів, є свіже повітря, сон і заняття спортом.