Філія ПАТ «НСТУ» «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»

Тазик олів’є обійдеться полтавцю від 73 до 130 гривень

Тазик олів’є обійдеться полтавцю від 73 до 130 гривень

Салатна економіка. За 2015-й українці звикли більше платити за проїзд, продукти та газ. А головне навчилися економити, бо інакше не вижити. Більшість українців святкуватиме скромно, стверджують соціологи. Максимум - із салатом олів’є. Але й він із неба не впаде. Наскільки вартісна ця страва дізнавались і ми. Про фінансово-кулінарні тонкощі далі розкажуть

2015-й українці хоч якось та й пережили, а ось чи зустрінуть 2016 з щедрим столом – це запитання. Тому ми пришли до магазина, щоб порахувати, скільки буде коштувати  головна страва нового року – олів’є. У двох варіантах: преміум  та рахуючи гроші.

Щоб не розгубитись серед полиць, звертаємось за допомогою до покупців. Допомогти погоджується Світлана. Сама торгує продуктами в іншому магазині та й підготувала не один новорічний стіл. Олів’є особливо цінує.

Світлана:  Испокон векав пошло это все от родителей. Ну и мой сын очень любит оливье . Все как полагается. Картошка, майонезик, горошок. Стабильно.

Стабільність забезпечити у салаті наш покупець пропонує за допомогою майонезу.

Світлана:  Как минимум 50 процентов, чтоб было в нем. Иначе Оливье поплывет и будет в нем жижа нехорошая.

Мені кладемо дорожчі продукти, Світлані – дешевші. Тож, у мій кошик потрапляє майонез за 15 гривень. Моя помічниця і економить, і ризикує одночасно – салат може бути рідким. Тридцять три відсотки жиру і 10 гривень.

Світлана:  Будет легче на желудок, поэтому кладем мне.

Обираємо другий за важливістю інгредієнт – ковбасу.

Світлана:  Все зависит от цены, но и цена бывает обманывает.

Щоб не прогадати, вивчаємо склад. У дорожчій - три чверті м’яса.

У складі дешевшої ковбаси знаходимо свинячі вуха. М'ясний показник один – 15 відсотків яловичини та курятина без цифр.

Моя ковбаса коштує 33 гривні за півкіло, Світланина – двадцять. Дійшло діло до горошку.

Єдина різниця – маринад, стверджує продавчиня. Але вирішили відірватись на повну, тому в один салат кладемо горошок за тридцять п’ять гривень. У інший - за дев’ять.

Картопля жовта зсередини розвалюватись не буде.

Беремо однаково, по кілограму. Брудну за шість гривень. Дорожча просто мита. Далі цибуля. Мені – молода зелена, Світлані – ріпчаста.

Яйця у дорогий салат коштують 35 гривень. Продаються в упаковці, схожі на новорічний подарунок. Світлана ж бере продукт птахівництва елітний. Принаймні, так сказано на ціннику. Набрали по десятку, з ними  - до каси. Результат  - мій тазик олів’є коштує 130 гривень, Світлани – 73. Середня зарплатня українця дві шістсот. Це означає, що на неї можна купити двадцять тазиків якісного салату.

Продавець:  Готуються до нового року, купують щось? Неособливо, в минулому році було краще. А чому так ? Грошей в людей особливо немає!

У минулому році заробляли в середньому 2400 гривень.  А продукти дешевшими були на 30-40 відсотків. Дорогий би салат коштував 85 гривень. Наготувати на зарплатню середньостатистичного українця можна було 27 тазиків салату проти 20 цього року.