Філія ПАТ «НСТУ» «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»

Традиційні страви на Різдво можна поєднати навіть із …суші

Традиційні страви на Різдво можна поєднати навіть із …суші

12 страв на Святвечір. Кожна родина готується до Різдва по-своєму. У давні часи наші предки заснували традицію, подавати на стіл саме 12 страв. Які наїдки можна включити в різдвяне меню і як приготувати вечерю за давніми українськими звичаями  – показала нашим журналістам опішнянська господиня і етнолог Олена Щербань.

Це не весілля, це звичайний різдвяний стіл, який включає 12 страв. Чому саме 12 і які особливості їх приготування, сьогодні нам розповість Олена Щербань.

 Етнолог зізнається, що має особливий зв'язок зі своїми предками. Її завжди цікавило, як святкували вони, що готували. Тож Олена намагається перенести традиції у сучасність.

Щербань: Я нібито реконструюю оці всі моменти, але вони якось ідуть у мене від душі, тому що, мабуть, так робили мої пра-пра, просто я про це не знаю.

Тому про християнські свята в Україні жінка знає все і навіть більше. Приміром, кількість страв на Різдво  - на честь 12 апостолів, розповідає господиня.

Щербань: Але оскільки це Святвечір і це ще закінчення посту, тому ці страви мають бути особливі, вони мають бути, по-перше, приготовані святочно, у гарному настрої і вони ж мають бути пісні. А українська традиційна кухня має безліч варіантів, варіацій». 00:52

Той же борщ, приміром, за всіма канонами 6 січня має бути без м’яса, наголошує Олена Щербань. А в Опішні його традиційно готували з сушеними грушами.

Щербань: Мають бути обов’язково книші – це хлібна страва. Це на житньому борошні вчинене тісто, підмішано гречаним і зроблені такі балабушки. Можна зробити 12, за числом апостолів.

Пироги з різними начинками. Традиційно – це квасоля, горох, чечевиця. Також можна приготувати із капустою, картоплею чи маком. І аж ніяк без вареників і голубців із пшоном чи овочами, згідно посту.

Щербань: Обов’язково має бути квашенина. Це теж можуть бути, дивіться скільки різновидів страв – це квашена капуста, солені огірочки, помідори, чорнослив. Окремою стравою можуть бути витягнені з узвару сушені ягоди, фрукти, груші, яблука, сливи.

Не варто боятися додавати на стіл і сучасні страви, наприклад суші. За словами етнографа, рибні страви сьогодні також вважаються пісними. Головне – все робити з відповідним настроєм та піснями!