Філія ПАТ «НСТУ» «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»
Обласне радіо

Голодна кутя: традиції та звичаї

Голодна кутя: традиції та звичаї

18 січня відзначають Водохресний святвечір, або Голодну кутю. Які традиції та звичаї існували в наших предків дізнавалася Юлія Кравець.

У Водрхресний вечір, 18 січня, за старим звичаєм, як і напередодні Різдва, наші пращури дотримувалися сурового посту. Господарка знову готувала кутю та узвар, а парубки приносили воду з річки. На Полтавщині кількість страв, які готували на вечерю,  не була усталеною. Однак основна умова – на столі не повинно бути нічого скоромного.  У деяких районах все ж таки готували визначену кількість страв, розповідає науковий співробітник Полтавського краєзнавчого музею  Марина Кондратенко.

Кондратенко: На Лубенщині існувала певна кількість страв, їх повинно було бути 7. Готували  рибний борщ, галушки, смажену рибу, капусту, горох, кутю та узвар. Часто готували пісний капусняк або пироги з картоплею. Господар ставив кутю в горщику обгорнуту рушником на покутті й промовляв такі слова: Скільки в цьому горщику кутеня, щоб стільки я мав в своєму хазяйстві телят, лошат, ягнят, поросят, гусят та утят.

У народі Водохресний вечір відомий як Голодна кутя, другий Святвечір, Голодний вечір. Після вечірньої служби, 18 січня, та наступного дня,   на Водохреща освячують воду.