Філія НТКУ «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»

Хто вирощуватиме сорго на полтавських чорноземах?

Хто вирощуватиме сорго на полтавських чорноземах?

Чи вирощувати сорго на чорноземах України?  - одне з найактуальніших питань серед аграріїв. Із кожним роком воно набуває все більшої актуальності. Тривалі посухи в Україні вже стали звичними. До того ж, зростання ціни на продовольство та енергоресурси підштовхують аграріїв до внесення змін у господарську діяльність. Сорго вже давно знайшло застосування як хлібна культура в країнах посушливого клімату. Чи віддаватимуть пріоритет цій культурі на Полтавщині говорили на засіданні в Департаменті агропромислового розвитку  облдержадміністрацій.

Сорго - цінна кормова культура, за вмістом поживних речовин не поступається ячменю, кукурудзі та гороху. Багато країн світу віддають перевагу сорго, враховуючи адаптаційні властивості, виробничий потенціал, посухо- та солестійкості цієї культури. Проте в Україні його здебільшого вирощують на зелену масу та для виробництва силосу.

Ярослав Бардин, генеральний директор наукового товариства «Укрсорго»: Сорго - це одна із культур, яка в умовах жаркого клімату дає високий врожай. В  середньому до 12 тон.

За обсягами світового виробництва сорго поступається лише пшениці, рису, кукурудзі та ячменю. На Полтавщині ж ця культура поки що не користується попитом. Про перспективу її вирощування почали говорити лише зараз.

Сергій Фролов, директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА: В першу чергу ми можемо використовувати землі менш придатні. Але я вважаю, що ця культура випробувана.

Микола Опара, науковець : Сорго це цінна культура. Кормова. Краща серед сухостійних, особливо  коли ми говоримо про потепління. Вона може бути на першому місці.

Світові ціни на сорго стрімко зростають. Зерно цієї культури є відмінною альтернативою соняшнику в умовах посушливого клімату Півдня та Сходу України та здатне забезпечувати стійкі високі врожаї. Спроможне також задовольнити потреби тваринництва у високоякісному силосі та зеленій масі. А зерно сорго має високу рентабельність виробництва.

автор відеосюжету: Костянтин Яхновський

автор аудіосюжету: Наталія Золотар