Філія НТКУ «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»
Обласне радіо
Автор сюжету:
Наталія Золотар
Наталія Золотар

Полтавці почали менше споживати гречки

Полтавці почали менше споживати гречки

Українська гречка – дорожча, ніж імпортний рис.  Наталія Золотар дізнавалася, скільки нині коштує  вітчизняний продукт та чи готові жителі Полтавщини відмовитися від нього.                    

ДІВЧИНА: Не купляю гречку взагалі. Я її не люблю. Я не відстежую ціни на гречку. Мені все одно, макарони так, але гречку ні.          

ЧОЛОВІК: Купляю 3 кілограми. Я думаю, мені достатньо. Не основний продукт.

ЧОЛОВІК :  Жінка купляє. Кілограм десь на 2 неділі, на 3 хватає. Якщо подорожчає, - не будемо її їсти.                                                                                                                                                        

Від тридцяти до тридцяти п'яти гривень  - саме стільки  у торговельній мережі області нині коштує кілограм  гречки.   Вона здорожчала, а тому брати її стали неохоче, розповіла продавчиня полтавського ринку  Надія Олексіївна. За її словами, ті , хто все ж купують цей дієтичний продукт, придбають його найчастіше в роздріб. Така гречка –дешевша, каже продавчиня.                                                                                                        

ПРОДАВЧИНЯ: Ціна на розвєс. Десь воно там гривня-півтори не більше дешевша получається. Розвєсна – завжди кілограм. А та, що фасована, - там буває і 700, 800, 900 – не завжди кілограм її. Вона все рівно получається дорожче.                                                                                                                              

Тим, кому гречана крупа необхідна  для обов'язкового вживання, купують її у будь-якому разі. Серед них і шістдесятирічна полтавка  Тетяна Іванівна.                                                                           

ЖІНКА: Купляю гречку. І треба куплять, тому що сахарний діабет. І гречку нада їсти. Будем куплять. А шо робить. По-другому нільзя. Картошки нільзя, рису нільзя. Не люблю, но нада їсти.                                                                                                       

За останні 10 років на Полтавщині значно скоротили площі під гречку. Якщо раніше її сіяли  30 тисяч гектарів, то нині у 6 разів менше, каже  директор Департаменту  агропромислового розвитку ОДА  Сергій Фролов. За його словами,  гречка – специфічна культура. Вона не дає високого урожаю,  але на неї – ринкова  ціна.

ФРОЛОВ: Сьог., напр., ціна по форвардних контрактах аграрного фонду – 15 тисяч тонна. А взагалі ринкова ціна по елеваторах – десь порядка 16-ти тисяч. Якщо даже навіть порахувати по виходу самої вже крупи із зерна гречки і всі витрати, які пов»яз. із транспортуванням, спакуванням і всім ін. плюс інтерес торгівлі, торгівельної націнки. То якраз ми по цьому всьому і виходимо на оту ціну, що сьог., на жаль, вона єсть 30 грн. кілограм. Це неправильно. Але ж розумієм – ми в умовах ринку.                                                                                                                 

Проблема і у тому , що нині на Полтавщині немає серйозного виробництва гречки. «Миргородський комбінат хлібопродуктів» збанкрутів, і переробляють крупи, в основному, невеликі приватні підприємства. А тому левову частину гречки до нас завозять з інших областей, каже Сергій Фролов. Загалом же  регулювати ціну повинні на державному рівні, щоб поставляти дієтичний продукт на ринки за меншою вартістю. Але поки що таких серйозних інструментів впливу немає, підсумував Сергій Фролов.