Філія НТКУ «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»
Автор сюжету:
Ігор Ізотов
Ігор Ізотов

До Полтави приїхали фермери, які вирощують органічну продукцію

До Полтави приїхали фермери, які вирощують органічну продукцію

Органічне виробництво як стратегія розвитку сільських територій – така назва Полтавського регіонального форуму «Органічна Україна 2016», що триває в Полтаві. Чому людство переходить на органічну їжу та коли, знають Олег Бондаренко та Ігор Ізотов.

Продукти, вирощені без добрив та хімікатів, зараз знайти важко. Хіба що на власному городі. Але прогресивні фермери всього світу вже переходять на такі продукти. Зустрітися разом та обговорити спільні проблеми випала нагода в Полтаві на регіональному форумі «Органічна країна-2016»

Павло Писаренко, перший проректор Полтавської аграрної академії:  Мало сказати, що це здорова їжа. Здорова їжа – це здорова нація. Здорова нація це свідомість. І саме цим займається наукове товариство, якому 150 років. Воно нещодавно відродилося. І воно розпочинає свою наукову діяльність.

Держава по можливості сприяє такому виробництво, хоча є певні складнощі.

Сергій Фролов, директор департаменту агропромислового розвитку ОДА: На сьогодні є закон про органічне виробництво, але до нього ще треба прийняти безліч підзаконних актів. Щоб сертифікувати продукцію і реалізувати.

Органічних продуктів на полицях супермаркетів дуже мало. Занадто жорстка конкуренція між фермерами, та й ціни на таку продукцію вищі.

Микола Сафронов, директор фірми, що виготовляє крупи: В разном сегменте они имеют разные добавленные стоимости. Мясо может дороже, а зерно может и не очень. Общепринято считается, что дороже на 30-50%.

Цікаво, що найбільшим попитом така українська продукція користується за кордоном.