Філія НТКУ «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»

Кількість отруєних на поминальних обідах на Полтавщині зросла до 60 осіб

Кількість отруєних на поминальних обідах на Полтавщині зросла до 60 осіб

Кількість отруєних на поминальних обідах на Полтавщині зросла до 60 осіб

Станом на 9 червня кількість хворих внаслідок спалаху сальмонельозу збільшилась до 61, повідомляє прес-служба санітарно-епідеміологічної служби України.

Отримані перші результати дослідження матеріалу від хворих, госпіталізованих до інфекційних відділень Миргородської та Зіньківської районних лікарень. Виділені бактерії роду Salmonella. Культури мікроорганізмів доставлені до лабораторії ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» для підтвердження та типування.

Нагадаємо, поминальні обіди одразу в кількох селах Полтавщини завершились для учасників госпіталізацією. Як з’ясували фахівці Полтавського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби, усі випадки пов’язувало вживання страв, доставлених із підприємства громадського харчування «Жасмін», розташованого у селі Жовтневе Решетилівського району.  Географія спалаху вже поширилася на 5 сіл трьох районів.  Після поминальних обідів занедужали люди з сіл - Попівка Миргородського району, Федунка, Переводчиково, Великий Перевіз Шишацького району, Бірки Зіньківського району.

4 червня було відомо про 35 хворих, 6 червня кількість захворілих збільшилась до 52 за рахунок активного виявлення хворих.  У всих -  діарея, блювота, підвищенням температури (в окремих випадках до 38 – 39 градусів), болі в животі, слабкість.

Як повідомляють спеціалісти Полтавського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби, страви «Жасміну» були виготовлені з порушенням технології. Епідрозслідування показало, що тривале зберігання та доставка страв здійснювалися при температурі більше +25 градусів. Готували страви із м’яса, яєць та заморожених напівфабрикатів, після чого розвозили їх по селах. У меню – небезпечні щодо накопичення мікроорганізмів - салат олів’є, котлети, голубці, м’ясо тушене, киселі, налисники, смажена риба. Кухарі не дотримувалися принципу роздільності сирого та готового, не дотримувалися особистої гігієни. Крім того  персонал підприємства громадського харчування не мав даних про проходження медичного огляду. Хоча самі кухарі не захворіли.

Ніні фахівці досліджують бактеріологічний матеріал від хворих,  проби харчових продуктів та залишки страв. Підприємство громадського харчування «Жасмін» в даний час виготовлення та відпуск страв та продукції не проводить, працівники попереджені про неприпустимість використання та реалізації наявних продуктів харчування.