Філія НТКУ «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»
Автор сюжету:
Анна Бабчук
Анна Бабчук

Чи безпечно вживати кавуни, які нині активно купують полтавці?

Чи безпечно вживати кавуни, які нині активно купують полтавці?

Полтавці нині активно купують кавуни. Зараз саме сезон цієї ягоди. Її продають на ринках, у магазинах та супермаркетах і навіть при дорогах. Чи безпечно вживати ці фрукти та як потрібно обирати кавуни, цікавилися наші журналісти.

Валентина, продавець: По-перше існує стереотип такий, що якщо хвостик сухий значить кавун спілий, ну це не завжди так. Уже це спростовується, треба щоб хвостик був зелений, значить кавун спілий, значить свіжий.Ми завозимо кавуни кожного дня.

Олександр, покупець: Надо брать щоб був кругліший. І жовтенький бок щоб був.

 Наталія, покупець: У меня разные сорта и по-разному надо выбирать, ну вообще папа специалист, а я полагаюсь на него.

Родина Наталії продає баштанні декілька років. Жінка якість продукції гарантує. І відповідну довідку охочим показує. Продавчиня Валентина теж запевняє, що кавуни вже їсти можна.

Валентина, продавець: Лабораторні аналізи в нас, все. Беруть на нітрати, цей рік в нас нітрати понижені.Говорить лабораторія

Журналіст: Всі поради врахувала. Кавун купила. Йдемо перевіряти якість цієї ягоди.

За підтвердженням йдемо у лабораторію. 

Лілія, лаборант: Помила кавун, вирізала 4-ту частину, Він дуже огромний, я дольку вирізала. Натерла на тертушку, Відважую 10 грам продукції. Реактив для визначення нітратів. 00565 3 сек 5,  5,2 при нормі 60мг на кілограм. Якісний, здоровий кавун

Алла Охріменко,ветлікар Державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи № 1: Кожен рік ми провіряємо, приходять з Мелітополя. Практично кавунів не бракуємо, з баштанних це диня. Кавун на счет нітратів благополучно.

Жінка не радить купувати розрізані кавуни. До продукту потрапляє мікрофлора зі шкірки, що може викликати розлад роботи кишкового-шлункового тракту.  Не потрібно їсти фрукт на голодний шлунок.Соковиту ягоду до нас везуть  зі Скадовська, Миколаєва, Херсону, Запоріжжя, Мелітополя. Є й місцеві – вирощені у Ковалівці. Купують активно.

Тут за день реалізують від однієї до двох тонн кавунів. Продавати почали на початку липня. Ціна стартувала від семи з половиною гривень за кілограм. Поступово вартість знижувалась. Нині вона коливається від трьох до чотирьох із половиною гривень. Вага цьогорічного врожаю від 4-х до майже 30-ти кілограмів.