Філія НТКУ «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»
Автор сюжету:
Анна Штитьова
Анна Штитьова

Гречка в Полтаві подешевшала

Гречка в Полтаві подешевшала

Гречка поживна, корисна, смачна.  То різко дорожчає, то дешевшає. Скільки зараз коштує найпопулярніша в Україні крупа, та чого очікувати від цін на неї в подальшому, – дізнавалась наша знімальна група.

Гречка різко подешевшала! Із початку року вартість цієї крупи поступово зростала і досягла 60 гривень за кілограм. Нині продавці на ринку налаштовані оптимістично.

Тетяна Вовк, продавець: Гречка, на радість, впала в ціні. Місяць назад вона була по 45, по 42 гривні за кілограм, зараз  кілограм гречки 35, 32 гривні. Може, це зв’язано з тим, що гречка йде до нового урожаю. Будемо надіятися, що гречка впаде до 15 гривень, так як нам кажуть фермери.

Експерти розповідають: для річних потреб області необхідно 5 тисяч тон сировини. Цього року очікується 8 тисяч тон. Отже, гречки буде достатньо для того, щоб ціна на неї була адекватною.

Сергій Фролов,  директор Департаменту агропромислового розвитку: По розрахункам, якщо по 23 грн самої сировини, ну і з усіма націнками, я думаю, десь на рівні 30-35 гривень, хоча це дуже висока ціна. Я вам скажу, переходящих запасів в області з минулого року достатньо, щоб цю ціну різко не піднімати однозначно.

Директор агродепартаменту зазначає: смажена гречка коштує дешевше, ніж зелена. Парадокс! Адже смажена крупа проходить більше стадій обробки, а отже – й витрат на її виробництво більше.  Але «необроблена» зелена гречка просто корисніша. 

Сергій Фролов,  директор Департаменту агропромислового розвитку: Давайте це запитаємо безпосередньо у того, хто її реалізовує. Якого року виробництва ця продукція? А якої вона якості? А чого вона обсмажена? Можливо, треба було її вже смажити, розумієте?

Ціни на гречану крупу сильно варіюються в залежності від точки продажу.В оптових магазинах, наприклад, вона коштує 19 гривень за кілограм, на ринку – до 38 гривень!

Валентина Осипенко, полтавка: Первим долгом я захожду на «Оптовичок»,  оптова ціна.. А потом приціняюсь до всіх остальних!

Марія Бутенко, полтавка: Я, в принципі, і дорогу покупаю, а щас подешевіла.  Я брала по 38, щас уже 28, бачу.

Крім врожайності є й інші важливі фактори ціноутворення на крупи. Якою буде собівартість сировини? Які умови ставитимуть виробники готової продукції? Від цих та деяких інших показників і залежатиме вартість на гречку восени. Анна Штитьова, Павло Бардиш, Полтавські телевізійні новини.