Філія ПАТ «НСТУ» «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»
Автор сюжету:
Анна Комар
Анна Комар

Розпочався Різдвяний піст: як полтавці постуватимуть

Розпочався Різдвяний піст: як полтавці постуватимуть

40 днів до Різдва Христового – початок Різдвяного посту.  Чи дотримуються його полтавці та що радять лікарі тим, хто постує, – дізнавались наші кореспонденти.

Різдвяний піст – нестрогий, якщо порівняти його з Великоднім. Дозволяється споживати варену їжу з олією, в деякі дні тижня – рибу та  вино. Інші продукти тваринного походження в ці дні не їдять. Проте головне у пості – не харчові обмеження, а правильна поведінка, говорять священики. Потрібно, перш за все, зберігати внутрішній спокій та ні з ким не сваритися.

Олександр Дедюхін, настоятель Свято-Миколаївської церкви

Бліци: Не можна їсти, згідно Церковного уставу, м’ясного, молочного, яєць. Але люди весь час питають: «Що можна, що неможна», я ж підкреслюю: в першу чергу треба думати про спасіння своєї душі.

Ми запитали у полтавців, які дотримуються посту: чи саме обмеження в харчуванні – головне для них у ці дні?

Голос: Конечно, харчова.

Голос: Взагалі ми практично весь час постуємо, ми ж пенсіонери.

Голос: Душа і ставлення до людей.

Голос: Піст як піст, завжди треба дотримуватись посту. А що найголовніше у пості? Не знаю.

Голос: Щоб нічого не їсти! М’яса – ну взагалі неможна їсти

Обмежувати себе у вживанні тваринних білків можуть лише здорові люди, говорить гастроентеролог із багаторічним стажем Валентина Петренко. Але і їм корисно робити це не довше 3-х тижнів. Тривалість же Різдвяного посту – 40 днів.

Валентина Петренко, завідувачка гастроентерологічним центром Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М. Скліфософського: Ограничивать употребление белков: мяса, яиц, молочних продуктов нежелательно больным людям, особенно людям, страдающим заболеваниями желудочно-кишечного тракта, а особенно, язвенной болезнью.

Виходити з посту потрібно поступово, зауважує лікар, адже в іншому випадку є ризик отримати шлунковий розлад.

Валентина Петренко, завідувачка гастроентерологічним центром Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М. Скліфософського: И вот в Рождество у нас изобилие на столах: и колбасы, и холодцы, и всякое мясо, потому из поста надо выходить постепенно, медленно выходить.

Останні роки кількість захворювань шлунку збільшується, констатують лікарі. Тому постувати слід з обережністю і вживати, в першу чергу, різноманітні каші, фрукти та овочі. Білки, як тваринні, так і рослинні, незважаючи на свою користь, мають становити не більше 30 відсотків  денного раціону. Анна Комар, Павло Бардиш, Полтавські телевізійні новини.