Філія ПАТ «НСТУ» «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»
Автор сюжету:
Ольга Боцула
Ольга Боцула

Органічне виробництво продуктів набирає на Полтавщині популярності

Органічне виробництво продуктів набирає на Полтавщині популярності

Органічні продукти - дорожчі, зате якісніші. Іноді їхня вартість на 30% вища. Але це не зупиняє прихильників здорового харчування. У Полтаві відбувся регіональний семінар із розвитку органічного виробництва. Де купують здорову їжу полтавці і як відрізнити підробку, дивіться у сюжеті моїх колег.

Віра Григорівна продавчиня полтавського ринку. Торгує фруктами з власного садка. Свою продукцію вважає натуральною.

Віра Буланкіна, продавчиня: Не бризкане яблуко буде чи з паршою, а бризкане буде чистим і гладеньким.

Полтавець Володимир говорить, що мед і м’ясо купує домашні, аби зберегти здоров’я. Цього разу на ринок прийшов за сметаною.

Володимир, полтавець: Смачніший борщ і запах не той. А ту вкинеш, вона може і місяць в холодильнику стояти і не скисати.

За натуральними продуктами на ринок прийшла і пенсіонерка Людмила Миколаївна.

Людмила, пенсіонерка: Чого ж вибираємо, щоб здоров’я було міцніше. Не хочеться хімії.

Продукції без хімії на Полтавщині агровиробники почали вирощувати більше, розповідає директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов. Наша область є прикладом  виробництва органіки в Україні.

Сергій Фролов, директор департаменту агропромислового розвитку ОДА: Головне завдання – не лише виробництво задля виробництва. Ми говоримо за те, щоб органічна чиста продукція була на столах дитячих, лікувальних закладів.

Українська органічна продукція має попит на міжнародному ринку. Про це на регіональному семінарі розповіла керівник консультаційного органу «Кьюс» Ксенія Гладченко. З країни постачають зернові, ягоди і сировину. Головні експортери Україні: Німеччина, Сполучені Штати Америки, Нідерланди і Данія. Органічна їжа, за словами Юлії, дорожча, ніж звичайні продукти.

Ксенія Гладченко, керівник консультаційного органу «Кьюс»: Надбавка за органічну якість складає 30% до звичайної продукції. Це залежить від типу продукції, від країни, куди йде, від особистих взаємовідносин між експортером і імпортером і довіри

Розрізняти справжню продукцію від підробки представник сертифікаційної компанії «Органік стандарт»Юлія Галашевська пропонує за маркуванням.

Юлія Галашевська, представник сертифікаційної компанії «Органік стандарт»: На споживчу етикетку має бути нанесений євро листок, має бути код сертифікаційного органу і місце виробництва. Наприклад, агровиробництво України

Дорожче, зате якість вища, каже представник швейцарсько-українськогопроекту «Розвиток органічного ринку в Україні»Руслан Білик.

Руслан Білик, координатор молочного напрямку: Органічний продукт – це продукт, який не містить пестицидів, антибіотиків й інших залишків токсичних елементів. Це трудомістка праця. І на 30% ціна вища. 23 грн. коштує літра молока

Сертифікат на виробництво органічної продукції на Полтавщині мають 12 підприємств. Ольга Боцула, Олег Бондаренко. Полтавські телевізійні новини.