Філія ПАТ «НСТУ» «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»
Автор сюжету:
Ольга Боцула
Ольга Боцула

Каструля борщу в лютому коштує майже 100 гривень

Каструля борщу в лютому коштує майже 100 гривень

Борщовий набір у лютому подорожчав на 10 відсотків. На полтавських ринках та в супермаркетах зростають в ціні несезонні фрукти й овочі - зокрема, капуста та картопля.  У скільки полтавцям обійдеться приготування борщу, з’ясовували наші колеги.

Борщ – улюблена страва полтавця Дмитра і його родини. Готувати його дружині не дозволяє. Каструлю червоного варить сам, двічі в місяць. Говорить, останнім часом борщ – надто дороге задоволення. Аби зекономити, чоловік закуповує городину у вересні.

Дмитро Соколов, полтавець: Купляю на всю зиму 250 кг картоплі, кілька мішків цибулі, буряк. Всю городину, щоб взимку була душа спокійна, що є що їсти мені і родині.

Економить Дмитро і на м’ясі. Альтернативою вважає суповий набір.

Дмитро Соколов, полтавець: Там і м’яско, і жирок. Навар взагалі гарний.

Скільки коштує приготування борщу цьогоріч, йдемо з’ясовувати на полтавський ринок. Нині буряк і морква коштують трохи більше п’яти  гривень за кілограм, цибуля і капуста – по п’ять, а от картопля подорожчала найбільше.  Нинішня її ціна – 6 гривень за кілограм.  І основне – ребра або ж курка - по 40-60 гривень, а ще півлітра сметани за 20 гривень. Така каструля борщу за рецептом продавчині Валентини тягне на 97 гривень. Жінка каже, що ціни на овочі залишилися минулорічні. Продавати дешевше не може.

Валентина, продавчиня: Їздимо по селах, скупляємо. А бензин, пальне. Треба ж все довезти.Містове, лабораторію оплачуємо.

Дорожчими  стали, за словами Валентини, картопля, капуста й український  часник. 

Валентина, продавчиня: 80-85 гривень за кілограм.

Додаємо до борщового набору томатний соус, спеції і лавровий лист.

Ольга Боцула, журналіст:  Кріп, петрушка, молода цибуля – зелень для приготування борщу коштує 5 гривень.

Індекс борщу – це як у світі індекс Біг Маку – стратегічна їжа для визначення купівельної спроможності. У кожного своя ціна національної страви.

Голос: Гривень 50. Якщо з м’ясом, сметаною.

Голос: Голос: Порядка 150 гривень.

Найдорожче в борщі – це м'ясо. Свинину можна замінити курятиною. Найекономніший варіант приготувати страву – зі реберець свинячих, говорить продавчиня Ірина.

Ірина, продавчиня: Тут десять в одному: бужинінка як зняти верх,перекрутити на фарш і гарний борщик

Свій рецепт червоного має і полтавець Леонід Тіхонов. Розповідає: від інгредієнтів залежить смак борщу.

Леонід Тіхонов, полтавець: Або грудинку беру, кісток не беру.Шматочок взяв гривень 80-90, але ж я її за один раз не використаю.

Продукти харчування в 2017 році дорожчатимуть, говорить доктор економічних наук Валентина Іванова. За перше півріччя  ціни зростуть на 20-30%. Ріст цін пані Валентина пояснює інфляцією, сезонним здорожчанням, зростанням мінімальної заробітної плати, і не тільки.

Іванова Валентина, доктор економічних наук,  професор кафедри економіки підприємства та економічної кібернетики: Має значення зростання акцизу на пальне. Витрати підприємців на касові апарати. Зміни норм податкового законодавства, які вплинули на сільгоспвиробниківнедостатність сучасних сховищ продукції

За словами доктора економічних наук, окрім плодоовочевого кошика, зросте вартість хліба і макаронних виробів. Лише за перші три тижні січня ціна на борошно виросла більш ніж на півтора проценти. І це, незважаючи на гарний минулорічний врожай зернових.

Іванова Валентина, доктор економічних наук,  професор кафедри економіки підприємства та економічної кібернетики: Це все через подорожчання зерна. Частково зерно експортується – це один з чинників подорожчання

Зросли ціни також на м’ясо та молочку. Іноді виробники вдаються до хитрощів: змінивши жирність сметани лише на відсоток, переносять її в преміум сегмент, і відповідно – збільшують вартість, каже Валентина Іванова До кінця року ціна на ці продукти має піднятися у півтора рази.