Філія ПАТ «НСТУ» «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»

У травні зросли ціни на соціально значущі харчові продукти

У травні зросли ціни на соціально значущі харчові продукти

На початку  травня 2017 року в Україні зросли  ціни на соціально значущі харчові продукти. Таку інформацію подає Економічний дискусійний клуб.

«Рекорд цінового зростання, як і минулого місяця,  знову продемонстрували картопля та овочі «борщового» набору. Упродовж двох декад травня споживчі ціни на ці товари зросли: буряки − на 5,3% («плюс» 32 коп. на кілограмі), капусту − на 7,7% («плюс» 74 коп.), моркву − на 11,4% («плюс» 1,22 грн.), картоплю − на 11,7% («плюс» 91 коп.), цибулю − на 25,7% («плюс» 1,65 грн. на кілограмі).

Помітно з початку травня подорожчала свинина – на 4,1%, що додало до її ціни 3,35 гривні на кілограмі. На 1,6% (кожна позиція) подорожчали рис («плюс» 27 коп.), сало («плюс» 65 коп.) та сир м’який («плюс» 1,45 грн.).

З початку 2017 року кілограм хліба пшеничного зріс у ціні на 11,2% або на 1,21 грн., житньо-пшеничного – на 10,5% або на 1,12 гривні.

Найбільше, як і у квітні, впали ціни на яйця курячі, які подешевшали на 16,3%, що склало 1,66 грн. на одному десятку. Зберігалося зниження цін на крупу гречану (на 3,9%, або 1,11 грн. на кілограмі). Незначне (0,1%−0,4%)  зменшення споживчих цін було властивим для молокопродуктів (крім сиру м’якого), м'яса птиці, цукру, олії та макаронних виробів», - йдеться у повідомленні.