Філія ПАТ «НСТУ» «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»
Автор сюжету:
Анна Комар
Анна Комар

Сьогодні знімають мораторій на перевірку підприємств-виробників

Сьогодні знімають мораторій на перевірку підприємств-виробників

Молочна продукція на Полтавщині нині найменш якісна в порівнянні з іншими продуктами, повідомив начальник управління Держпродспоживслужби області Геннадій Пікуль. І додав: виробники часто ставлять неправдиве маркування і продають підробки.  Сири, масла, молоко, кефіри, ряжанки. Тобто там, де є можливість замінити тваринний жир на рослинний жир на тваринний жир і зменшити затратну частину.

Пенсіонерка Любов Таран говорить: не задоволена якістю «молочки» в області, особливо  вершковим  маслом. Раніше був і смак, і вид. Поїси із задоволенням. А зараз таке враження… що це маргарин. Полтавка Алла Вікторівна якістю молочної продукції задоволена. Каже: на родину із 4-ох осіб витрачає на «молочку»  майже  500 гривень у місяць. На думку жінки, треба купувати дорожчі продукти, адже в них більший процент тваринних білків.Десь приблизно 38-39 гривень за пачку 200 грам. Не дешевше. Я більше обираю по смаковим якостям.

 Про те, що на «молочці» краще не економити, каже й дієтолог Анна Мохонько. За її словами, в дешевшому, а отже менш якісному продукті,  міститься багато рослинних білків.Вони не корисні, тому що не несуть у собі харчової цінності. А нам все-таки важливо отримати максимум вітамінів та мікроелементів з того, що ми їмо. Чим більше жирів  містить молочний продукт, тим він безпечніший,  говорить   дієтолог. Ми своїм клієнтам не рекомендуємо молочні продукти з жирністю 0 %. Адже там суміші крохмалю, згущувачів, стабілізаторів.

В основі нової системи оцінки якості роботи виробників – планові візити Держпродспоживслужби, які для самих підприємств будуть неочікуваними. Про це розповів Геннадій Пікуль. І додав: перевірки почнуть із роз’яснювальних робіт. Будемо відповідно до ризико-орієнтованих підходів визначати оператора ринку. І він буде знати тільки кратність перевірок. Тобто, скільки раз прийде контролюючий орган. Але він не знатиме час перевірки. І це дасть можливість об’єктивно визначити ситуацію на тому чи іншому підприємстві

Нагадаємо, мораторій на перевірку суб’єктів господарювання діяв в Україні 4 роки. Його ввели відповідно до Закону «Про бюджет». До сьогоднішнього дня працівники   Держпродспоживслужби  могли  перевіряти підприємства лише на певних підставах. Це заява підприємця на перевірку,  або заява громадянина, який має  претензії до продукції.