Філія ПАТ «НСТУ» «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»

На Полтавщині презентували лапу для культиватора, що перетворює бур’ян на органічне добриво

На Полтавщині презентували лапу для культиватора, що перетворює бур’ян на органічне добриво

Полтавщина може стати «клондайком» екологічного сільгоспвиробництва. Як досягти цієї амбітної мети,  – обговорювали учасники обласного  семінару «Інноваційні технології обробітку грунту та посівів озимих культур». Аграрії зібралися у селі Михайлики Шишацького району, щоб оглянути поля засновника «Агроекології»,  Героя України  Семена Антонця.

Органічні продукти харчування – це те, що нині потребує світ. І чого помітно не вистачає в Європі й Азії. Цей вид господарювання здобуває все більше прихильників серед сільгоспвиробників. І що найголовніше – в цій сфері українські аграрії можуть конкурувати.

Органічне землеробство – це далеко не новомодна тенденція. Завдяки багатовіковим традиціям українці мають найбільші площі родючих чорноземів, славу "житниці Європи". Такі продукти вирощували наші прадіди, таке сільське господарство колись було нормою. Однак із часом пріоритети змінилися.

Землеробство не можна відокремлювати від тваринництва. Люцерна, еспарцет, бобово-злакові посіви, олійна редька, гірчиця біла – не лише поживна  кормова база для тварин, а й чудові замінники мінеральних добрив.

У Михайликах Шишацького району також презентували нову розробку «Патонівської» академії – серпоподібну чугунну лапу для культиватора, що підрізає бур’ян і перетворює його на органічне добриво.

Крупи, пластівці, хліб, м’ясо, овочі та фрукти, молоко – цю  біопродукцію  на Полтавщині вже  виробляють. Повністю на органічне землеробство найближчим часом перейти не вдасться, – визнали учасники семінару. На Полтавщині нині не удобрюють хімікатами лише 20 тисяч гектарів земель. Але екологічне сільгоспвиробництво – це орієнтир,  в  напрямі якого потрібно рухатися.