Філія НТКУ «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»

Виробників харчової продукції змусять сертифікувати свій товар

Виробників харчової продукції змусять сертифікувати свій товар

У Полтавській облдержадміністрації відбулася селекторна нарада з питань впровадження міжнародної сертифікації на вітчизняних підприємствах. Напрямки роботи у цій сфері та можливі проблеми, що можуть спіткати власників харчової та переробної промисловості, дізнавалися наші журналісти.

Згідно з законом «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості продуктів» до 1 січня 2019 року всі підприємства харчової та переробної промисловості повинні мати сертифікати системи ISO 22000. Вона є першим міжнародним стандартом, на основі якого можна сертифікувати систему менеджменту безпеки харчової продукції.

Сергій Фролов директор департаменту агропромислового розвитку ОДА: Моніториться сировинна зона, звідки береться продукція на виробництво продукції харчування тих самих кормів для тваринництва. Потім безпосередньо виробництва цієї продукції і потім уже переробка продукції на переробному підприємстві. Система ХАССП включає в себе і і сертифікацію умов зберігання, і реалізацію продуктів харчування. Впровадження цієї системи, згідно законодавства є обов’язковим та вона не обов’язково повинна бути сертифікована і це важливо. Ми, в свою чергу моніторимо систему запровадження в регіонах.

Подібна сертифікація надасть значні переваги для просування вітчизняної продукції на зовнішні ринки. Директор департаменту продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України Микола Мороз запевняє, Україна до впровадження міжнародної системи ХАССП готова.

Сергій Фролов директор департаменту агропромислового розвитку ОДА: За даними цифр, які ми отримуємо від вас у 2013-15 рр., ми бачимо позитивну тенденцію запровадження цих систем, станом на даний час запроваджено майже на 20%, 289 підприємств, в основному це великі підприємства, вже запровадили систему і 91 підприємство перебуває на стадії розробки і запровадження такої системи.

Лідерами за кількістю фірм, які вже розпочали роботу з розробки ХАССП є Дніпропетровська та Харківська області. А от в Закарпатській, Хмельницькій і Рівненській областях такі підприємства фактично відсутні. У Полтаві сертифікували 47. Поліпшити якість роботи таких систем можуть так звані сімейні ферми, наголошує головний аграрій області Сергій Фролов.

Сергій Фролов директор департаменту агропромислового розвитку ОДА: Нам треба більше уваги приділять і підтримувати створення малих сімейних ферм, тому що на малій сімейній фермі більш можна налагодити контроль якості продукції, ніж по подвірному, у кого там 1 чи 2 корови.

Аграрії планують внести пропозиції Міністерству, щодо навчання вітчизняних виробників. Та це задоволення недешеве. Наразі найкращі показники сертифікації ХАССП серед підприємств м’ясопереробної та молокопереробної промисловостей.  Цукрова і спиртова галузі майже не сертифіковані, констатують у Міністерстві аграрної політики та продовольства.

автор відеосюжету: Аліна Петренко

автор аудіосюжету: Ірина Соляник