Філія НТКУ «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»

Іноземці радять полтавцям споживати більше якісної місцевої продукції

Іноземці радять полтавцям споживати більше якісної місцевої продукції

У Полтаві відбувся семінар на тему правильного харчування та  поліпшення екології міста. У якості спікерів – спеціалісти із Швеції та Данії. Які порадили полтавцям більше споживати місцевої продукції, та менше забруднювати навколишнє середовище. Місцеві підприємці теж мали, що показати гостям. Безвідходне виробництво влаштували в одному з ресторанів міста. М'ясо птиці використовують для страв, а кістки перемелюють, щоб потім із цієї муки випікати горщики.

Розумне харчування. Споживча та харчові галузі – це найбільші роботодавці у світі, які впливають на кліматичні зміни, говорить представник компанії NEAT Еміль Бруун Блауерт. Те що їмо, впливає на те, як ми використовуємо воду. А рівень сільськогосподарських потреб змінює екологію.

Еміль: Нам треба  багато води, кормів, для того щоб забезпечити вирощування потрібної кількості корів, свиней або курок і власне для цього ми будемо використовувати певні технології для обробки землі, а отже, будемо витрачати більше води, більше енергії, більше часу та робочої сили. І це позначається на викидах, які ми потім повертаємо у природу. Тому, чим більше ми споживаємо та менш розумно це робимо, тим гірше для нашої екосистеми.

Більше овочів та зелені – їжа повинна бути різноманітною та збалансованою говорить датчанин. Він у Полтаві кілька днів і помітив, що місто не пристосоване до іноземців. Наприклад, у місцевих ресторанах відсутнє меню англійською мовою.

Еміль: Якби я міг дати пораду  місцевим рестораторам, то мені б хотілося, щоб вони та  місцева влада були в тісніших зв’язках з фермерами та сільгоспвиробниками області. Для того, щоб локальні, місцеві, органічні продукти  більше потрапляли до полтавських ресторанів»

 Варто збільшити споживання саме екологічної продукції Полтавщини: зменшити кількість відходів та якісніше харчуватись – так говорить про «розумну» їжу еколог зі Швеції.

Матс: Деякі проекти, які ми розробили на тренінгу полягали в тому, щоб пояснити як, наприклад доставити екологічних курей, що будуть вирощені тут, у полтавському регіоні, на столи полтавчан. Як допомогти туристам знайти інформацію про місцеві ресторани, в яких готують якісну їжу. Як власне використати полтавську їжу для туристичного бренду міста.

Приготування з простих продуктів та «чисті» смаки страв – це те спільне, що є у шведській та українській кухні. Ці країни мають схожий клімат, тому й багато подібної продукції, розповідає Матс.

Матс: Якщо говорити про Швецію, то мабуть обов’язковий настільний продукт – це картопля:  дуже багато страв з картоплі. Також ми їмо багато риби,зокрема оселедцю, який ловимо у річках та морі, що поруч з нами. І звісно ми споживаємо багато м’яса, традиційна шведська страва – це котлети з картоплею.

Учасники екологічного семінару, серед яких експерти, громадські активісти та представники місцевої влади, поділились власним баченням покращення екології та туризму в Полтаві. Команда рестораторів «Полтавський Гусар» презентувала проект співпраці з місцевими фермерами задля вирощування курей та безвідходного виробництва. І подали свою фірмову страву – галушки з

Гаєвий: У нас вся полтавська кухня, заснована на курці, курячому бульйоні,  - це курка, а не свинина.

Семінар «Розумної їжі» організували для самомотивації полтавців.

Мельник: Суть воркшопу цього була, щоб ми місцеві, локальні команди за допомогою експертів, зовнішніх зі Швеції, розробили якісь цікаві проекти для втілення їх на місці, власними силами.