Філія НТКУ «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»
Автор сюжету:
Ольга Боцула
Ольга Боцула

На полтавському ринку найбільше нітратів – у редисці та буряках нового врожаю

На полтавському ринку найбільше нітратів – у редисці та буряках нового врожаю

Запашна та чи корисна? На полтавських ринках уже місяць, як з'явилися полуниця, кабачки, огірки та інша городня зелень. Проте ласувати нею наразі небезпечно, вважають екологи. Експерти попереджають про високий вміст нітратів у ранніх овочах та фруктах. Якої городини слід особливо остерігатися дізнавалися Павло Лопатюк та Ольга Боцула.

За черешнею та полуницею на полтавському ринку люди шикуються у довгу чергу. Пані Ніна обирає ранню ягоду своїм двом онукам.

У сфері торгівлі жінка пропрацювала не один рік, тому добре знає товар на ринку. Спершу увагу звертає на зовнішній вигляд овочів чи фруктів.

Ніна Черниш, покупець: Щоб була сухенька, чиста і солоденька була.

Огірки, кабачки, капуста, полуниця херсонська і царичанська вирощені в теплиці, переконує продавчиня Мілана. Каже, покупців, ласих до солодкої ягоди не злякаєш і ціною.

Мілана Брижак, продавчиня: Клубника від 20 йде. Черешня зараз різко впала у ціні, по 40 гривень продаємо.На кабачки 6 гривень, капуста 2,50.

За прилавком Мілана чотири  роки.  Говорить, дощова погода дещо вплинула на смак полуниці, проте у якості свого товару жінка впевнена. Запевняє: мінімум шкідливих речовин у городині.

Мілана Брижак, продавчиня:  Я беру своїм дітям. Діти здорові і всі висновки нітратів: чи є, чи немає.

Щодня овочі з прилавків ринку потрапляють на стіл лабораторії. Там  їх спочатку розтирають. Розкладають у пробірки. І вимірюють вміст нітратів.

Алла Охріменко, ветеринарний лікар Полтавської міської державної лікарні ветеринарної медицини: Редиска у нас часто занітрачена – буває по 2000 мг на кг, більше за норму  і буряк любить нітрати.Якщо перевищує нітрати, тоді ми приходимо і пишемо акти і відправляємо. Власник мусить ліквідувати продукцію за свої кошти

За минулий місяць перевищення нітратів виявляли більше сорока разів у редисці, кабачках і буряках нового врожаю, говорять у лабораторії.

Їсти влітку корисні вітаміни, а не отруйну хімію бажає кожен. Більшість городини на полтавському ринку зросла в теплицях. І їй дозволено містити нітратів більше, ніж ґрунтовій.

Лікарі радять покупцям запитувати у продавців експертний висновок лабораторії, де вказано, які овочі були досліджені. Якщо там є помітка про доброякісність, їх можна сміливо вживати. Однак більшість полтавців наявність важливого документа не цікавить.

Голос:  правди ніколи ніде немає. Нащо той сертифікат вимагати? Їх  у продавців немає.

Голос:  побоюємося, але купуємо все одно.

Голос:  Я довіряю продавцям.

Соковиті плоди приховують загрозу хто де. Огірки та картопля – у шкірці. Яблука та морква – у серцевині. Зелень – у стеблі, а от редиска найбільше нітратів містить у хвості.

Ранню городину екологи радять вживати з обережністю. Та головне на вміст нітратів перевіряти й воду з криниць. Особливо вона небезпечна для дітей.