Філія НТКУ «Полтавська регіональна дирекція «ЛТАВА»
Автор сюжету:
Юлія Кравець
Юлія Кравець

На Полтавщині вирощують рідкісних абердин-ангусів

На Полтавщині вирощують рідкісних абердин-ангусів

Вирощувати еко-продукти – збитково чи прибутково? Нині в світі зростає ринок  органічної їжі. Чи можуть наші місцеві фермери конкурувати на цьому полі -  в нашому сюжеті.

Цих корів виростили на органічних кормах. Рідкісних червоних абердин-ангусів розводять в Шишацькаму районі. На фермі 800 голів.

Оксана Прокопенко, заступник директора з тваринництва ПП «Агроекологія»: У нас м’ясне тваринництво розвивається, і ми маємо гарний результат по стейку. Червоний окрас в Україні, їх дуже мало, вони чорні.

Органічне м'ясо реалізують лише в Україні. З нього виготовляють мармурові стейки, на які чималий  попит.

Алік Мкртчян, повар: Чуть-чуть дороже, потому что выростить быка, который набирает естественным путем вес, плюс это органичесчкое м'ясо. Понятно, что оно дороже, но оно того стоит.

Органічне тваринництво неможливе без  кормів без хімії. Годують тварин лише зерном із власних полів. Кожен етап має відповідати європейським стандартам органіки.  Тому в кінцевому результаті органічна продукція дорожча,  пояснює  аграрій з досвідом. Зокрема, зерно.  

Гліб Лук’яненко, гендиректор ПП «Агроекологія»: Починаючи від фуражної 200 євро і закінчуючи першим класом 340-350 євро.

Органічний бізнес вигідний,  але прибуток приносить не одразу.    Скажімо, щоб отримати всі сертифікати, фермеру треба чекати кілька років.

Роман Прокопенко, заступник  директора Департаменту АПР  Полтавської ОДА: Влада області пішла на зустріч нашим виробникам, вирішила в цьому їх підтримати -100% відшкодування понесеними аграріями на відшкодування цього виробництва.

 Підприємці, які займаються цією справою,  хотіли б мати підтримку  і від держави, каже генеральний директор ТОВ «Кварк»  Василь Лобан

Василь Лобан, генеральний директор ТОВ «Кварк»: Я надеюсь, что и на центральном уровне программа будет связана с подержкой, чтобы земля,  которая сертифицирована,  при любих обстоятельствах могла не опускаться и регресировать  в своем качестве.

За словами незалежного експерта, найбільший попит  органічна продукція   має за кордоном та в жителів мегаполісів. Полтавці ж не надають їй перевагу.

Руслан Білик, незалежний експерт: Власники мають присадибні ділянки, де вирощують овочі і в сезонних овочах забезпечують власними продуктами.

Нині на Полтавщині органічним землеробством та виробництвом займаються до десятка господарств. За цим показником область  входить в Топ-10 виробників України. Юлія Кравець, Павло Бардиш. ПТН.